24 uur 2008


Zoals ieder jaar stond ook dit jaar een trip naar de 24u van de Nürburgring op het programma. Maurice en Rens waren rond 12u bij mij thuis en bij gebrek aan een familie-auto van mijn zijde, deed de Golf van Maurice dienst als vervoermiddel. Rond 14.30u waren we bij Hatzenbach alwaar het geweld even later los barstte. Aangezien zowel Maurice als Rens een fatsoenlijk foto-toestel bij hadden, had ik mijn Ixus 75 meegenomen voor wat sfeerfoto's. In de opwarmronde kon je gewoon langs de baan op het gras foto's maken, waar beide heren dus ook gretig gebruik van maakten.

Zoals ieder jaar was het bij Hatzenbach weer één groot gekkenhuis met caravans, tenten, hard muziek, bbq's en veel bier.

Voor ons zat een man met draadloze portbale tv. Mooi spul waardoor je ook nog eens ongeveer kunt volgen wie waar ligt in de wedstrijd.

Het blijft een mooi schouwspel om die hele sliert met auto's in de eerste rondes zo dicht achter elkaar door Hatzenbach te zien komen.
 

 

Rond een uur of vijf begonnen de buiken wat te grommen dus op naar Pinokkio alwaar de bekende groot formaat pizza voor ons klaar stond.

 

 

Toen we net klaar waren hoorden we mijn ex-535 claxoneren: Luuk en Remco waren ook gearriveerd en gingen naar start-finish van de Nordschleife. Het leek ons wel wat om de wagens op topsnelheid voorbij te zien komen dus zijn we ook naar boven gereden. Maar wat een drukte was het op de weg naar beneden!! Zoiets had ik zelfs tijdens de 24 uur nog nooit gezien. Tot in het veld halverwege de weg naar boven stond een rij met auto's.

Bij start-finish kwamen we Luuk en Remco tegen en was het genieten van de wagens die op volle snelheid voorbij kwamen zetten. Opvallend waren de van carbon-airbox-voorziene auto's: je hoort ze nog veel meer dan de anderen ver vantevoren al rijden. De Lambo Gallardo doet het overigens ook altijd wel goed qua geluid.

De Antoniusbrug even verderop was de volgende kijklokatie. Middels wat aangesleepte pallets kon je mooi over de muur van de brug kijken.

Goede foto's maken viel niet mee doordat het al wat donkerder werd en doordat de wagens met 200+ onder je langs schieten. Luuk heeft het toch geprobeerd dus ik ben benieuwd hoe ze zijn geworden. Misschien resulteert de boze blik op de tweede foto wel tot betere foto's :) Ondanks die snelheid zijn er toch nog coureurs die hun auto onder controle houden als het loopvlak van de band besluit om eraf te lopen. Dit werd gedemonstreerd door een Z4-coupe-rijder. Knap staaltje stuurwerk.

Inmiddels werd het al aardig donker waarna we naar de eerste bocht van Hatzenbach zijn gegaan. In mijn ogen begint het feest dan pas echt: de kampvuren worden flink opgestookt, de bbq's gaan allemaal aan, de remschijven van de auto's lichten op in het donker, oranje kleurende uitlaten en vlammen bij het afremmen. Het is één groot schouwspel. Daarbij vergeleken is het overdag maar saai. Foto's in het donker gaat uiteraard niet lukken met mijn hobby-toestel dus die zitten er niet tussen. onderstsfeerfoto is wel aardig.

Rond 23u zijn we richting Breidscheid gegaan. Helaas was het te donker om goede foto's te maken van het dorp wat daar even op het grasveld is neergezet. Het is nog gekker dan Hatzenbach qua omvang. Wehrseifen was het laatste punt waar we tijdens deze 24u zijn wezen kijken. Rond 0.30u vonden we het mooi geweest en zijn we huiswaarts gegaan. Het was weer een prachtig bezoek aan de 24u van de Ring. Als autoliefhebber moet je zoiets eigenlijk een keer meegemaakt hebben. Volgende jaar ben ik zeker weer van de partij!