28 - 30 april 2012


Zaterdag:

Twee weken geleden hebben we een Mazda MX-5 gekocht voor de mooi-weer-dagen. Gezien het lange weekend en de goede weersvoorspelling in Duitsland, hadden we het plan opgevat om maar eens met de Mazda richting de Eifel te rijden. Zaterdagochtend was het weer in Oosterhout nog herfstig dus met de kap op via de snelweg naar Aachen gereden. Vanaf Eindhoven werd het weer al beter dus toen we eenmaal van de snelweg waren bij Aachen kon de kap er af. Via een route van Frans richting Viktoria Station gereden om wat bij te kletsen met Marco. Inmiddels was het zo'n 25 graden en eigenlijk te warm voor een lange broek. Aangezien de Ring op de route naar ons huisje lag, zijn we daar ook nog even gestopt om sinds lange tijd weer eens een Ring-souvenir te kopen: een mok met aan de ene zijde het verloop van de Ring qua hoogtemeters en aan de andere zijde het circuit met al zijn bochtennamen. Wellicht dat de koffie dan nog beter smaakt :)

Zoals zo vaak na een VLN-race werd de opening een uurtje uitgesteld. Eenmaal open was het een redelijk gekkenhuis met een grote hoeveelheid auto's op de baan. Na een kwartiertje kijken bij Breidscheid begon de maag te rommelen en hebben we bij de Blaue Ecke heerlijk op het terras buiten wat gegeten. Vervolgens het laatste stuk afgelegd tot onze Ferienwohnung in Saxler alwaar de MX-5 overdekt de nacht door kon brengen.

 

Zondag:

De insteek van het weekend was absoluut niet om constant rondom de Ring te hangen dus vandaag hebben we koers gezet richting de prachtige omgeving van de Moezel. In mijn Peugeot GTi-club-tijd ben ik daar al vele malen geweest en het wemelt daar van de prachtige stuurweggetjes. Een vos leek de pret nog even te bederven, maar op het laatste moment bedacht hij zich en bleef stil staan halverwege de weg. Met de kaart op schoot hebben we de mooie bochtige weggetjes uitgezocht. In deze omgeving komt de MX-5 echt tot zijn recht: met de zon op het hoofd heerlijk sturen met dit lichte achterwiel aangedreven autootje door een prachtige omgeving. Wat wil je nog meer? Zo nu en dan even gestopt voor een fotootje, maar rijden is natuurlijk veel leuker.

Het weer was nog steeds prachtig dus tussen de middag hebben we op het terras in het übertoeristische Cochem wat zit eten. Vervolgens hebben we onze route langs de Moezel voortgezet om daarna in Kröv naar het Landal-park te rijden omdat je daar een prachtig uitzicht hebt op de Moezel. Ook op deze weg naar boven kwamen we weer een vos tegen. In het zonnetje zittend en genietend van het uitzicht hebben we vervolgens de rest van de rit uitgestippeld.

Vooraf hebben we nog getwijfeld om bij Landal of Center Parcs een huisje te huren, maar we zijn blij dat we daar niet voor hebben gekozen. Onderstaande ruime Ferienwohnung kostte nog geen 60 Euro per nacht, maar biedt in tegenstelling tot zo'n park alle ruimte en rust en is daarnaast ook nog eens huislijk ingericht. Het uitzicht is ook heel wat beter dan het huisje van je buurman op 10 meter afstand.

Maandag:

Vandaag hadden we het plan om de MX-5 toch zijn Ringsticker te laten verdienen. Via allerlei kleine weggetjes zijn we van Saxler Ringwaarts gereden waarbij het weer wederom prima was. Bij Rainer op het terras een drankje gedaan waar al snel diverse bekenden te vinden waren zoals Denis, Tom en Jenna. Even later moest ik er dan toch aan geloven........ Ik heb inmiddels al 10 jaar een jaarkaart, maar aangezien de Ringbezoeken dit jaar veel minder zullen zijn komt er dit jaar geen jaarkaart. Zodoende kon ik de portemonnee trekken en 40 Euro betalen voor 1,5 ronde.

Het was heerlijk rustig op de baan en files voor de uitgang waren ook in geen velden of wegen te bekennen. In combinatie met het prachtige weer waren het eigenlijk ideale Ring-omstandigheden.

Met 116 pk op 950 kilo is de MX-5 niet onderbemeten, maar duidelijk een stuk langzamer dan bijvoorbeeld mijn 205 of 535-racer. In zo'n relatief langzame auto valt pas op hoeveel enorm snel spul er rijdt. Het lijkt echt alsof je achteruit rijdt, zo hard komen de andere auto's soms voorbij zeilen. Gelukkig ligt de MX-5 standaard best goed op de weg met zijn 50/50 gewichtsverdeling waardoor je nog met een aardige snelheid door de bochten kunt. Hij staat nu nog relatief hoog op zijn pootjes, maar middels een ander onderstel en dikkere stabi's willen de wegligging tzt nog wat verbeteren.

Toch zijn er altijd mensen die menen er een race van te moeten maken en op de limiet rondjakkeren. Zo ook een witte M3 die mij ver van tevoren bij Pflanzgarten kon zien rijden. Net na de dip zat ik uiteraard netjes aan de binnenzijde van de bocht, maar mijnheer paste zijn snelheid niet aan. Omdat hij niet helemaal naar de binnenkant kon aangezien wij daar reden, kwam hij de nodige meters te kort en dook hij met vier wielen de grindbak in. Met veel geluk wist hij hem daar recht te houden en zodoende zijn weg toch te vervolgen. Desalniettemin hebben we die 1,5 ronde genoten en blijft het indrukwekkend om zittend in een dakloze auto de geluiden van alle voorbij razende GT3's, Corvettes e.d. te horen. Na afloop dachten we nog even de burcht in Nürburg op te gaan, maar deze bleek helaas gesloten. Op onderstaande foto is in de verte bij de witte huizen Breidscheid te zien.

Bij Hannes hebben we een curryworst met pommes besteld waarna het tijd was om de Ring te verlaten. De B258 leidde ons via o.a. Blankenheim, Schleiden en Monschau weer naar de snelweg bij Aachen. Ook hier was het weer genieten van de rust en de mooie natuur. Uiteraard heb ik niet het hele weekend achter het stuur gezeten, maar heeft Marloes ook de nodige kilometers afgelegd waarvan hieronder het bewijs.

Na 960 kilometer waarvan zo'n 800 kilometer met het dak naar beneden is de conclusie dat de MX-5 echt heel veel rijplezier levert voor weinig geld: de aanschafprijs ligt laag, de maandelijkse vaste lasten zijn extreem laag, onderdelen zijn goedkoop, onderhoud is eenvoudig zelf te doen en met een gemiddeld verbruik van 1:13,3 is hij ook nog lekker zuinig. Eenmaal thuis was het tijd om een deel van de achterkant van de MX-5 goed schoon te maken zodat hetgeen hij verdient heeft geplakt kon worden: de Ringsticker.