24 november:

Het voor- en naseizoen zijn eigenlijk de beste periodes om de Ring te bezoeken aangezien het dan een stuk rustiger is wat ook de kans op baansluitingen een stuk kleiner maakt. Dit jaar is de Ring open tot half december dus ik had de afgelopen weekenden het weer al een beetje in de gaten gehouden om nog eens die kant op te gaan. Met 10 graden en de nodige zon was de voorspelling voor zondag 24 november prima. De avond voor vertrek had ik de combinatie alvast klaar gezet voor vertrek.

Dit jaargetijde kenmerkt zich echter ook door "vervelend" weer. Zo was er een zondag waarbij hij slechts een uurtje open ging door de vele mistvorming, maar ook een zondag waarop hij helemaal niet open ging omdat de temperatuur overdag dermate laag bleef dat het opgevroren wegdek in de schaduwstukken niet ontdooide. Aangezien de baan pas om 9.00u open ging kon ik op een relaxte tijd vertrekken waarbij je dan nog één van de eersten bent.

Op een lege A61 met een goed beladen auto-ambulance zet ik de cruise-control meestal op iets boven de 110 km/u wat toch niet echt langzaam is. Op een gegeven moment werd ik echter toch nog ingehaald met een snelheidsverschil van meer dan 10 km/uur door een Q7 met daarachter een drie-assige aanhanger met daarop onderstaande 911. Ik vond ca 125-130 km/u met zo'n zware combinatie best een enthousiaste snelheid.

Rondom de Ring was het nog rond het vriespunt, maar eenmaal aangekomen hoorde ik gelukkig toch al wat auto's op de baan. Ik heb sindskort een dashcam in de X5 en het leek me wel handig om die ook in de Clio te gebruiken. Het is een eenvoudig ding, maar het doet wat hij moet doen dus ik vind het voor nu wel prima zo.

In tegenstelling tot zaterdagochtend was een groot deel van de baan nog vochtig wat het wat tricky maakte. Mijn verwachting was dat dat met het klimmen van de temperatuur wel minder zou worden dus na 1,5 ronde maar eens pauze genomen boven bij start-finish. Wat een heerlijke ongekende rust heerste er die me deed denken aan de rust die er 15 jaar geleden was op de Ring. Nu is het een unicum als je op de parkeerplaats kan parkeren, maar in bijvoorbeeld 2003 was dat heel normaal. Je kunt je eigenlijk bijna niet meer voorstellen hoe het toen was. Onderstaande foto nam ik in augustus 2003 toen ik met Maurice om 8.00u op de parkeerplaats was en we rustig als eerste auto's de baan op konden gaan. Da's tegenwoordig haast ondenkbaar.

Maar ook vandaag was het dus rustig zoals onderstaande foto laat zien. Veel Nederlanders waren niet, maar toch wel een echte E46 M3 CSL. Geen idee van wie de auto's waren, maar even later werd ik door iemand aangesproken toen ik iets uit mijn auto pakte. Het bleek Alfons te zijn die ik ook al ken sinds de oudheid ;).

Ik kom niet zo vaak bij start-finish omdat parkeren daar een drama is, maar het is toch wel leuk om eens wat rond te lopen en je te vergapen aan de diverse auto's. Vroeger had je alleen een M5-Ringtaxi, maar onderstaande twee Ringtaxi's van Apex zijn toch wel the next level. Met name de GT2 RS met het peperdure (> 50.000€) kosten Manthey Racing pakket erop is natuurlijk extreem bruut.

De Clio stond in een rijtje met andere Renaults waarbij ik even later in gesprek raakte met de Nederlandse eigenaar van de Megane. Peter vroeg me om een rondje te passagieren voor wat aanwijzingen dus zo gezegd zo gedaan. De 300pk Megane is veel sneller dan de Clio, maar doe mij toch maar de Clio. De relatieve beperkte powerband zorgt ervoor dat je blijft schakelen in de Megane en de gelijkmatige vermogensopbouw van de Clio spreekt mij meer aan de turbo-push die je krijgt bij de Megane.

Inmiddels was de baan alweer grotendeels opgedroogd dus tijd om de Clio weer eens uit te laten. Ondanks de weinige auto's op de baan (ca 40-50) stond er toch regelmatig een auto aan de kant, al dan niet met schade. Zonder baankennis blijven dit soort omstandigheden toch wel tricky want je moet echt weten waar het nog nat is. Zo kan het ineens midden in een bocht van droog naar nat gaan omdat er een ander soort asfalt ligt of omdat dat stuk net iets meer in de schaduw en uit de wind ligt. Een rental-BMW maakte het wel heel bont want die stond bij de eerste bocht al in de vangrail.

Bij het zien van onderstaande auto besefte ik me eens te meer hoe luxe ik het heb dat ik binnen 2 uur op de Ring sta inclusief aanhanger. Er komen letterlijk mensen van over de hele wereld om hier te kunnen rijden. Voor mij is het dan in vergelijking daarmee bijna mijn achtertuin.

Met alle bordjes erbij is het er  in de afgelopen jaren niet duidelijker op geworden. Als voetganger kun je eea rustig in je opnemen, maar als persoon die de Ring op wil met een auto of motor is het erg onoverzichtelijk. Het is simpelweg too much info wat regelmatig tot twijfelende Ringers leidt.

Dit keer voor een lunch gegaan bij de Subway en dus ook weer de tijd genomen om een betere foto te maken van de Clio bij het Nürburgring-logo. Helemaal perfect is hij nog niet, maar het is best een aardig plaatje geworden. Een curryworst beneden bij Cockpit zat er trouwens toch niet in want die zijn al gesloten.

Het weer was fantatisch en met een licht windje was de baan inmiddels zo goed als helemaal droog. Bepaalde plekken zoals Bergwerk en stukken van Kesselchen bleven de hele dag licht vochtig, maar verder was het heerlijk rijden. Toch blijft het opletten want een ongelukje zit in een klein hoekje. Bij het uitkomen van Eiskurve viel mijn oog op een spoor midden op de baan. Niet ieders oog was daarop gevallen want even verder bij Pflanzgarten kwam een Clio uit de grindbak gereden.


Na het zien van het spoor uiteraard knipperlichten aan en rustig verder gereden. Ca 1 km verderop stond de veroorzaker met zijn Volvo in de berm. Als je zo'n spoor toevallig mist kan het wel eens heel anders aflopen in Pflanzgarten 1. Ik kon nog snel een ronde rijden waarna de baan gesloten werd om het spoor op te ruimen. Kon ik me weer mooi verbazen over de GT3-RS-en in alle kleuren van de regenboog.

De baan zou maar tot 16u open zijn dus heel veel tijd was er niet meer om nog wat rondjes te rijden. Het verbaasde me al dat in de linker knik op Kesselchen nog geen achterwiel aangedreven auto in de vangrail was beland aangezien dat een beruchte plek is, maar tijdens rondje 12 van vandaag stond er dan toch een E36 compact links in de vangrail. Rond 15.30u had ik me voorgenomen nog 1,5 ronde te rijden, maar ik had pech want de baan ging net voor mijn neus dicht. Dat was het dus voor vandaag en wellicht voor dit jaar.


Bij de Aldi was het een waar trailerpark met drie ambulances op een rij. Niet zo vreemd aangezien afsleper Lienz daar ook zit en Ringers daar hun afgesleepte auto's op komen halen.

De Clio sloeg wederom geen slag verkeerd. Een half litertje olie en wat benzine zorgde ervoor dat ik weer probleemloos 15 rondes af heb kunnen leggen vandaag. Wat dat betreft blijft de Clio toch wel een enorm betrouwbaar en relatief goedkope auto om op het circuit te rijden. Nu push ik niet tot de laatste seconde, maar langzaam gaat het ook weer niet. Mogelijk door niet tot het gaatje te gaan blijft de slijtage ook beperkt. Na 125 rondes dit jaar zijn de remblokken rondom nog ruim boven de 50% en na 75 rondes zijn ook de Nankang's nog voorzien van ruim voldoende profiel. Mogelijk biedt het weekend van 7 of 14 december nog een mogelijkheid om die kant op te gaan, maar ik daar reken ik niet op want ik vrees dat koning winter wel eens om de hoek kan komen.